Vakantiehuis De Vorster Pastorie (Broekhuizenvorst) - De omgeving

De omgeving

In de wijde omgeving van De Vorster Pastorie valt van alles te beleven en is alles te vinden voor een geslaagde vakantie. Zo komen natuur- en rustliefhebbers volop aan hun trekken. U kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en zo genieten van de rust, de ruimte en het vele natuurschoon. Tevens zijn er leuke stadjes te bezichtigen en/ of kunt u zich wagen over de grens.
Ook op culinair gebied zijn de mogelijkheden veelzijdig; denk aan de vele streekproducten die deze omgeving rijk is. Ook cultuurliefhebbers hoeven zich niet te vervelen. Door de ligging vlakbij de Nederlands-Duitse grens en de talloze musea, festiviteiten en activiteiten georganiseerd in de wijde regio; vormt De Vorster Pastorie een mooie uitvalsbasis voor diverse uitstapjes. Zie hiervoor ook de button Toeristische tips.

 

Wandelen

De omgeving van Noord-Limburg bestaat uit een zeer afwisselend landschap, variërend van bosgebieden, stuifduinen, akkers, broekbossen, beekdalen, Peellandschappen en Maasoevers. In de loop der jaren heeft het aantal wandelroutes zich aanzienlijk uitgebreid. Men kan kiezen uit vele boswandelingen, historische wandelingen, routes door natuurgebieden, culinaire routes, stadswandelingen, tochten doordorpen en steden of voor wandelingen met een culturele inslag. Voor ieder zit er dus wel wat tussen.
Via de volgende link (www.liefdevoorlimburg.nl/wandelen) kunt u uw keuze maken uit het grote aanbod wandelroutes in de wijde omgeving. Er staat bij vermeld welke bezienswaardigheden u langs de route kunt vinden, waar het startpunt is, de wandelafstand, de routemarkering, het type wegen en de mogelijkheid de route uit te printen.
Tevens zult u in De Vorster Pastorie een mooie selectie van wandelroutes vinden, die u niet zou mogen missen. 
 
 

Fietsen

Naast de vele wandelmogelijkheden die Noord-Limburg rijk is, is De Vorster Pastorie tevens ook een ideale uitvalsbasis voor een mooie fietsvakantie. De vele verharde fietspaden creëren een uitgebreid fietsroutenetwerk, waar u eindeloos van kunt genieten.
Via de volgende link (www.liefdevoorlimburg.nl/fietsen) kunt u uw keuze maken uit het grote aanbod fietsroutes in de wijde omgeving. Er staat bij vermeld welke bezienswaardigheden u langs de route kunt vinden, waar het startpunt is, de fietsafstand, de routemarkering, het type wegen en de mogelijkheid de route uit te printen.
Tevens zult u in De Vorster Pastorie ook een mooie selectie van fietsroutes vinden.
Heeft u geen fiets meegenomen, dat is geen probleem, want in de rijwielzaak van de buurman, Lambert van het Groenewolt, Kerkstraat 34, kunt u mooie fietsen huren.
 
 

Arcen (3 km)

In dit historische dorpje aan de Maas, vindt u het Kasteel van Arcen met zijn bekende Kasteeltuinen. In de 17e eeuw werd het gebouwd in opdracht van de hertogen van Gelre. Het huidige kasteel (gebouwd in de barokperiode) is gebouwd op de fundamenten van het vorige kasteel, dat ook weer op oude fundamenten was gebouwd.
Het gezellige centrum van Arcen heeft vele terrasjes en restaurantjes. Tevens kunt u naast het volgen van een rondleiding, een drankje nuttigen in de ambachtelijke destilleerderij ‘Graanbranderij de IJsvogel’. Gevestigd in de Wijmarsche Watermolen; een boven- en onderslagmolen uit 1498 welke in de tussentijd wel enkele restauraties heeft ondergaan.
Tevens vindt u hier ook de Hertog Jan Brouwerij, waar u een rondleiding door de brouwerij kunt krijgen en aan de overkant in het café ‘De Proeverij’ de diverse bieren kunt proeven. Voor ontspanning kunt u terecht in Thermaalbad Arcen. Het water welt op uit een 892 meter diepe bron en heeft een aangename temperatuur van 35-36 graden.
 
 

Lottum (4 km)

In Lottum hét Rozendorp van Nederland, worden jaarlijks vele miljoenen tuinrozen gekweekt. In het Rozenkenniscentrum komt u alles te weten over de roos; zijn geschiedenis, de soorten, zijn verzorging etc.
In het dorp zijn diverse rozentuinen aanwezig waar vele soorten tentoongesteld staan, hiermee worden u alle mogelijkheden met rozen duidelijk. Het tweejaarlijkse Rozenfestival is een manifestatie die u zeker niet mag missen! Honderdduizenden rozen worden verwerkt in prachtige mozaïeken, rozenobjecten en tuinen in en om het centrum van Lottum. De afgelopen editie 2010 trok ± 60.000 bezoekers uit binnen en buitenland.
 
 

Venlo (25 km)

Aan het begin van onze jaartelling diende de locatie waar Venlo nu ligt, als een Romeinse militaire post. Uit recente opgravingen schijnt Venlo mogelijk zelfs de oudste Romeinse nederzetting van Nederland te zijn. De eerste vermelding van de plaatsnaam Venlo dateert van rond het jaar 1000. In de periode 1250-1300 doet Venlo dienst als een handelsplaatsje. Het centrum van dit plaatsje ligt rondom de tegenwoordige Jodenstraat en de Oude Markt. In 1343 geeft hertog Reinald II van Gelre Venlo zijn stadsrechten. Dankzij de vele mogelijkheden die dit Venlo geeft, groeit Venlo tussen 1350 en 1500 uit tot een van de belangrijkste steden van het toenmalige hertogdom Gelre. De Tweede Wereldoorlog heeft destijds veel schade aangericht in het historische centrum van Venlo.

Venlo is een gezellige stad met zijn vele terrassen en is een van de winkelsteden in de omgeving. Tevens heeft Venlo een rijke en uitbundige carnavalsgeschiedenis; ’t Venloosch Vasteloaves Gezelschap JOCUS (1842) is de oudste nog bestaande carnavalsvereniging van Nederland. Al jaren wordt het carnaval in Venlo ingeluid met de zogenaamde Boétegewoéne Boétezitting; waarbij uit de wijde omgeving carnavalsvierders naar Venlo trekken om in de gehele binnenstad feest te vieren.

Bezienswaardigheden in deze stad aan de Maas zijn onder andere; de mooie historische panden in de binnenstad, Het Limburgs Museum, het stadhuis, diverse kerken, het van Bommel van Dam museum, natuurgebied de Groote Heide en de diverse stadsparken die Venlo rijk is.
 
 

Kevelaer (25 km)

Kevelaer is een stadje net over de Nederlandse grens in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, vroeger behorend bij Opper-Gelre en viel dan ook lange tijd onder het bisdom Roermond.
In Nederland staat Kevelaer voornamelijk bekend als een bedevaartsoord; waar een afbeelding van Maria wordt vereerd.De Kaarsenkapel (1645) is de oudste bedevaartskerk van Kevelaer. Dat de vele processies die hier gehouden zijn een rijke traditionele geschiedenis hebben, blijkt wel uit de vele hier aanwezige wapenschilden, geofferde bedevaartskaarsen, glas in lood ramen en votiefschildjes. Vandaag de dag zijn deze bedevaarten nog steeds springlevend. In 1923 werd de rond 1858 gebouwde grote bedevaartskerk tot pauselijke Basiliek verheven. Deze kerk is toegewijd aan Maria Tenhemelopneming. Verder is Kevelaer nog vele anderen kapellen rijk.
 
 

Xanten (45 km) 

Xanten is gelegen aan de Beneden-Rijn in de deelstaat Nordrhein-Westfalen Duitsland. Hier werd rond 105 door de Romeinse keizer Traian de stad ‘Colonia Ulpia Traiana’ (C.U.T.) gesticht. Samen met het Keulen van nu, was deze stad de grootste van Neder-Germanië.
In de 2e eeuw leefden hier onder andere veel veteranen die zich in deze stad gevestigd hadden. In de 3e eeuw werd deze Romeinse stad grotendeels vernield, toch werd ze op dezelfde plaats echter kleiner maar nog meer versterkt terug opgebouwd.
Rond 751 werd de religieuze vereniging ‘ad sanctos’ opgericht, waarvan de leden leefden als monniken. Naast dit sticht ontstond een buurt die later Xanten werd genoemd; ontstaan uit de betekenis van ad sanctos = bij de heiligen. In 1228 kreeg Xanten zijn stadrechten van Aartsbisschop von Molenark.
Veel gebouwen, waaronder de grote dom in Xanten, werden opgebouwd met stenen van de vervallen stad Colonia Ulpia Traiana. De fundamenten van C.U.T. hebben daarna eeuwen 
onder de velden en weiden gelegen, totdat in de 19e eeuw geïnteresseerde burgers van Xanten een onderzoek naar deze Romeinse stad begonnen. In 1879 werd het grote badhuis gelokalise
erd en in 1935 de fundamenten van het amfitheater ontdekt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het oude stadsgedeelte van Xanten zwaar beschadigd net als de Dom. Dit alles is later mooi gerestaureerd.
Door de opkomst van industrie en wederopbouw na de oorlog op de akkers en weiden waaronder vele resten van de oude stad lagen, moesten opgravingen met spoed worden uitgevoerd. Voordat Romeinse fundamenten met nieuwe gebouwen werden overdekt, werden ze geregistreerd, opgemeten, getekend en gefotografeerd. Er kwamen enorme gebouwen te voorschijn, groter dan men ooit had gedacht.

Later werd het voorstel gedaan om in plaats van spoedopgravingen, de resten van C.U.T. tot een archeologisch park om te toveren en als een geheel aparte attractie in het nieuwe recreatiegebied te integreren. In 1972 begonnen de eerste systematische opgravingen, daarna werden al snel eerste reconstructies gestart. In 1977 werd het eerste deel van het park voor bezoekers opengesteld. Het huidige Archeologische Park Xanten beslaat iets minder dan de helft van de Romeinse stad. Een deel van de fundamenten ligt tot nu nog steeds begraven onder moderne wegen, huizen en bedrijfspanden.

Bezienswaardigheden in Xanten zijn onder andere: het Archeologisch Park Xanten, Römer Museum, Dom St. Victor, diverse kerken en het Joodse Kerkhof.
 
 

Roermond (50 km)

Roermond is een sfeervolle stad met een rijke historie. Ook Roermond was vroeger een Romeinse nederzetting aan de Roer. In 1231 kreeg Roermond stadsrechten, was hoofdstad van Opper-Gelre, werd Hanzestad en zo een belangrijk handelscentrum. In 1559 werd de stad een bisschopszetel. Dit duurde tot 1798 waarna er een eind aan kwam. Sinds 1853 is Roermond weer een bisschopsstad.
Roermond bezit mooie kerken, kapellen, kloosters en monumenten. Denk hierbij aan de St. Christoffelkathedraal (1410) aan de Markt. Ook het stadhuis uit 1700 is een bezichtiging waard. Tevens kan men hier ook leuk winkelen in het centrum en via een voetgangerstunnel, is ook het net buiten de stad gelegen bekende ‘Designer Outlet Roermond’ te bezoeken. Verder zijn er rondom Roermond diverse vormen van waterrecreatie te beoefenen op de Maasplassen en omgeving.